Rosną ceny skupu produktów rolnych, ale rolnicy na tym nie skorzystają
Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznych zmian cen żywności. Na jego wartość składa się pięć wskaźników cen takich grup towarów jak: zboża, oleje roślinne, produkty mleczarskie, mięso i cukier. FFPI w maju osiągnął poziom 127,1 punktów, rośnie dwunasty miesiąc z rzędu. Majowy wzrost stanowił największy wzrost miesięczny od października 2010 r. Jednocześnie był tylko o 7,6% niższy niż szczytowa wartość indeksu (137,6 punktów), który zarejestrowano w lutym 2011 r. Gwałtowny wzrost majowego indeksu odzwierciedlał wzrost cen olejów, cukru i zbóż oraz wzrost cen mięsa i nabiału.
Artykuł opublikowany dzięki uprzejmości TPR
Przeczytaj cały artykuł na www.tygodnik-rolniczy.pl