Podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu o możliwościach produkcyjnych świń oraz sytuacji na rynku zwierząt hodowlanych rozmawialiśmy z Marią Herwart (Topigs Norsvin).
<p>Podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu o możliwościach produkcyjnych świń oraz sytuacji na rynku zwierząt hodowlanych rozmawialiśmy z Marią Herwart (Topigs Norsvin).</p>
<div>– Praca genetyczna idzie w tym kierunku, aby minimalizować <strong>koszty produkcji</strong> m.in. poprzez ograniczanie pracy ludzkiej, podnoszenie wydajności żywieniowej świń czy maksymalizację ich dziennych przyrostów. Jednym słowem pracujemy nad optymalizacją wszystkich elementów, które decydują dziś o opłacalności <strong>produkcji świń</strong>. Z roku na rok poprawiamy m.in. wyniki reprodukcyjne, ważne jest jednak to, że to co udaje się uzyskać biologicznie, czy genetycznie musi być uzasadnione ekonomicznie. Chodzi nam o to, żeby zachowywać się etycznie wobec zwierząt i wobec siebie. Jako genetycy patrzymy na świnie nie tylko przez pryzmat ich produkcyjności, ale również przez ich cechy wpływające na dobrostan, a te często stoją w kontrze do maksymalizacji produkcji za wszelką cenę – mówiła podczas VII Forum Rolników i Agrobiznesu <strong>Maria Herwart</strong>, Topigs Norsvin. </div>
<div><br /><strong>Zobacz cały wywiad</strong> o możliwościach produkcyjnych świń oraz sytuacji na rynku zwierząt hodowlanych. </div>