Prawie trzy tygodnie później niż przed rokiem zaczęła się kampania cukrowa w koncernie Suedzucker na Opolszczyźnie. Rolnicy kopią buraki, ale niektórzy zaczęli wcześniej, tak jak w Kombinacie Rolnym Kietrz, który część plonów oddaje do pobliskiej cukrowni w Czechach.
<p>Prawie trzy tygodnie później niż przed rokiem zaczęła się kampania cukrowa w koncernie Suedzucker na Opolszczyźnie. Rolnicy kopią buraki, ale niektórzy zaczęli wcześniej, tak jak w Kombinacie Rolnym Kietrz, który część plonów oddaje do pobliskiej cukrowni w Czechach.</p>
<p>Tegoroczna pogoda latem sprzyjała rozwojowi roślin, mimo letniego nalotu chwościka. Plony są rewelacyjne, choć polaryzacja jest słaba, bo wynosi zaledwie około 14 procent cukru. Ale buraki wciąż dojrzewają na polach: przybierają na masie i zwiększa się w nich zawartość cukru. Buraków jest mniej, bo 40 procent plantatorów zrezygnowało z uprawy, bo opłacalność była niższa niż innych roślin. Koncern jednak podniósł ceny.</p>
<p>W filmie głos zabierają:</p>
<ul>
<li>Bernard Marks, rolnik z Ligoty Krapkowickiej</li>
<li>Marek Oblicki, dyr. ds produkcji roślinnej w Kombinacie Rolnym Kietrz</li>
<li>Jan Damboń, rolnik z Roszkowic</li>
<li>Tomasz Cichoń, rolnik z Ostrożnicy</li>
</ul>
<p> </p>
<p> </p>
<p class="MsoNoSpacing"><em>dr Mariusz Drożdż</em></p>