Buraki cukrowe i chwościk – odmiana tolerancyjna czy odporna?
Chorobą, z którą zmagają się plantatorzy buraka od momentu, kiedy został wprowadzony do uprawy, jest chwościk. Wywołujący chorobę grzyb Cercospora beticola występuje powszechnie we wszystkich rejonach uprawy tej rośliny. Jego szkodliwość uwarunkowana jest przede wszystkim pogodą. Od ponad stu lat prowadzone są prace nad opracowaniem skutecznych metod walki z chwościkiem. Przez cały ten okres najskuteczniejsza była oczywiście ochrona chemiczna. Jednak w ostatnich latach w UE podjęto decyzję o wycofaniu ze stosowania szeregu substancji czynnych, co znacznie ograniczyło możliwości plantatorów w tym zakresie (restrykcji takich nie ma w krajach nienależących do Unii Europejskiej). Innym, znacznie trudniejszym sposobem walki z chorobą, jest hodowla odpornościowa. Zajmuje ona znacznie więcej czasu i wymaga dużych nakładów.
Artykuł opublikowany dzięki uprzejmości TOPAGRAR
Przeczytaj cały artykuł na www.topagrar.pl