Specjaliści ds. żywienie od lat apelują o zwiększenie spożycia warzyw i owoców. Niestety skutek tych apeli był jak dotąd mizerny. Wnioski płynące ze spotkania grupy ekspertów ds. rynku owoców i warzyw przy Komisji Europejskiej pozwalają sądzić, że coś się w tej materii zmieniło.
<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: Calibri, sans-serif;"><b>Trudna sytuacja na rynku porzeczki przemysłowej zmusza plantatorów do poszukiwania alternatyw. Dobrym pomysłem na zmianę profilu gospodarstwa może okazać się szpalerowa uprawa porzeczek deserowych z przeznaczeniem na rynek świeży.<o:p></o:p></b></p>
<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: Calibri, sans-serif;"><o:p> </o:p></p>
<p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: Calibri, sans-serif;">W Polsce na razie jest kilka takich plantacji. Jedną z nich prowadzą dr Piotr Baryła i Tomasz Woźniak w Jastkowie na Lubelszczyźnie. Od dwóch lat wspólnie z kilkoma firmami opracowują technologię szpalerowej uprawy porzeczki kolorowej w polskich warunkach klimatycznych. Zdobytą wiedzą zamierzają podzielić się z producentami, którzy chcieliby taką plantację założyć.<o:p></o:p></p>