Partner portalu
Odpowiedź MRiRW na stanowisko w sprawie niskich cen mleka

Lubelska Izba Rolnicza otrzymała od resortu rolnictwa odpowiedź na swoje stanowisko w sprawie wdrożenia mechanizmów łagodzących negatywne skutki pandemii koronawirusa na rynku mleka i produktów mlecznych.

Artykuł opublikowany dzięki uprzejmości TOPAGRAR

Przeczytaj cały artykuł na www.topagrar.pl

Produkcja mleka w czasach pandemii koronawirusa<br /><br />Gdy przed pięcioma laty zlikwidowano kwoty mleczne mleka zaczęło przybywać i zaczął się prawie trzyletni kryzys. W dużych gospodarstwach hodowlanych sytuacja była dramatyczna bo sprzedaż poniżej kosztów produkcji powodowała ogromne straty. Dwa lata temu sytuacja poprawiła się. Ceny mleka – chociaż dalekie od rekordowych – dawały rolnikom stabilny, comiesięczny przychód. Niestety, z powodu pandemii koronawirusa ceny znów spadły.<br /><br />Zapytaliśmy rolników - producentów mleka o to jak radzą sobie w tym trudnym czasie. O aktualnej sytuacji w swoich gospodarstwach i prognozach na najbliższe dni i tygodnie mówią:<br /><br /> <ul> <li>Denis Dembczak – rolnik z Wróblina</li> <li>Zdzisław Kara – rolnik z Mochowa</li> <li>Mariusz Sikora – prezes Kombinatu Rolnego Kietrz</li> <li>Martin Ziaja – prezes Opolskiego Związku Hodowców Bydła</li> </ul> <br /><em>Zdjęcia i montaż: dr Mariusz Drożdż  </em>

Polecany artykuł